събота, 19 май 2012 г.

Материали, техники и страсти :)

Това е първата ми публикация и тя ще е по скоро да разкажа как започнах да се занимавам с рисуване върху стъкло, какви материали използвам , от какви неща се интересувам и се надявам да е полезно и интересно


Преди около пет месеца реших да си купя бои за стъкло. Винаги съм обичала да рисувам, не съм се занимавала професионално, нито пък съм била кой знае колко добра художничка :) Просто това е нещо, което ми доставя удоволствие и обичам да го правя. Интересувам се от много техники за ръчна изработка, но някак се спрях  на стъклото. Това не означава че съм се отказала от другите неща, просто в момента съм решила да се усъвършенствам в това преди да захвана друго. И така, бях гледала няколко клипчета за рисувано стъкло и реших че ще пробвам. Погледнах в интернет къде има магазини за художнически материали, защото от скоро живея в Бургас и отидох. Аз  лично знам два такива магазина. 

Боите, които използвам

Първите бои, които си купих бяха на Porcelan Art , бои с изпичане. Първоначално се разколебах, защото ми се искаше да бъдат, такива които не се пекат, реално погледнато това е допълнително неудобство. Имам предвид че аз не исках да ги пека във фурната, която ползвам за готвене от гледна точка на това, че би могло да се отделят вредни изпарения. Все пак си казах какво толкова, ще измисля къде да ги изпека и без това щеше да е само проба. 
Това са боите. В началото бяха само няколко цвята после се поувеличиха :)

Следващата марка, която пък  взех от другия магазин беше Hobby line. Честно казано те имат много интересни цветове, освен обикновените имат и такива, които се водят металик. Също са с изпичане. Сравнени с предните са малко по течни и цветовете стоят полупрозрачни, другите са доста гъсти, но зависи от ефекта, който се търси. И двата вида са на водна основа и нямат силна миризма като нормалните акрилни бои или като витражните за стъкло. 
Това са втория вид 

Последните, които се поръчах са на Marabu, тук не открих такива а ми харесаха цветовете и затова реших да пробвам. Няколко цвята поръчах и съм доволна, имат различни милилитри и можеш да избереш кои точно да вземеш, а освен това там от където аз поръчах ми ги доставиха още на следващия ден, което е супер. Тези се водят без изпичане, ако изчакаш няколко дена могат да се мият, но не им пречи и да се изпекат. Аз лично ги ползвам заедно с другите и нямам проблеми.
Това са последните

Контури

Контурите, които ползвам са на различни марки имам на тези трите по горе имам и такива, които се водят за витражните бои. На мен лично ми е по удобно когато отворчето е по тънко, но имам и два които са по дебели. Зависи за какво се използват. В началото не е много лесно да се работи с контурите, особено с черния. Така че ако сега започвате го избягвайте или правете тренировки върху непотребни стъкалца. 

Техника

Техниката, която аз ползвам, ако може да се нарече техника, е такава:
  1. Измивам предварително съда - чаши, буркан, шише или каквото ще рисувам. Трябва да е абсолютно чист за да легне добре боята
  2. След като изсъхне забърсвам добре с кухненска хартия за да се уверя че всичко е махнато. 
  3. Нанасям контура - винаги започвам с него, някой го нанасят след това, но аз не :)
  4. Запълвам с боя, като първо изчаквам да изсъхне контура, за да не го размажа
  5. Изпичам във фурна - изчаквам около ден и половина да си изсъхне добре боята и след това изпичам във фурната
Това е което аз правя. Надявам се да е било полезно, защото когато аз започвах, получавах различна информация и е малко объркващо,когато не знаеш как стоят нещата.
Много ще се радвам да споделяте неща, които вие знаете за да мога и аз да се науча на нещо ново. Ако мога да бъда полезна с нещо, ще се радвам да помогна. Следващият пост ще бъде с нещата, които съм направила и  по които  работя.

7 коментара:

  1. Вили, прочетеното бе много ценно за мен:) Аз също в момента съм на етап започване, не съм професионалист, но видях подобни неща в Ловеч и се запалих.Ще се радвам, ако установим контакт и обмен на инфо:)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, радвам се че съм била полезна.За съжаление в последно време не ми остава свободна минутка за писане на нова статия, но ако мога да бъда полезна ще се радвам :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,
    аз имам въпрос. Начинаеща съм в рисуването върху стъкло и порцелан, интересува ме какви бои са подходящи за рисуване върху стъкло, което не подлежи на топлинна обработка или е от много тънко стъкло за да бъде изпечено.

    С боите Марабу подходящо ли е да се рисува и върху стъкло, което не може да бъде изпечено :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Аз използвам бои без изпичане, една от най-приятните за работа марки за мен е PEBEO- Vitrail. Те са за витражи, заедно с контурите на същата марка. Разбира се, в специализираните магазини ке ви предложат и други марки, аз също имам и др., например Decorfin. Но опита ми показа, че Пебео не се сгъстяват с времето, както например стана с Декорфин, сгъстиха ми се в шишенцето. Изсъхват повърхностно за около 2-3 часа, но пълно съхнене правят за около 24ч.

      Изтриване
    2. Имам от тези на Пебео, но контурите изобщо не ми харесват, особено черния. Имам и на L&B, те са дори по хубави според мен, но съхненето доколкото знам е 7-8дена. И двата вида обаче са по-скъпички в сравнение с Марабу.

      Изтриване
  4. Не съм работила много с тях, но съм ги пробвала и съм чувала от други места също, че са добри. Издържат на миене, дори някъде бях прочела че може да се мият и в съдомиялна (аз не бих). Времето за което изсъхват не знам какво е, но според мен поне седмица ги остави.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте!Може ли някой да ми каже дали боите на Daily art или Idea vetro трябва да се пекат,и ако да,как? Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване