игри в дома

Начало | игри в дома | Как да си направим пинята – тайната на най-забавните партита в света

Как да си направим пинята – тайната на най-забавните партита в света

Аз детето | 2016-05-03

Как да си направим пинята – тайната на най-забавните партита в света

Кой не е чувал за шарените, шумни и весели празненства и партита в Мексико. За друго не сме сигурни, но знаем, че мексиканците знаят как да се забавляват и са най-добрите в това. Те намират всякакви поводи за веселие – имаме чувството, че дори да прочетат книга, могат да направят купон по този повод. А рождените им дни са просто незабравими. Канят цялата рода и всички приятели, запалват скарата и веселбата може да започне. Деца, родители, братовчеди, баби и дядовци – всички се веселят заедно и си прекарват страхотно. Но знаете ли защо техните веселби изглеждат така невероятно? Има една малка тайна, която дори вече не е тайна, но просто ние не сме свикнали да я забелязваме. Тайната се крие просто в една дума – пинята. Няма мексиканско забавления без пинята. Тя е тази, която придава този незабравим празничен дух на всяко тържество. Пинятата е забавната игра, която и големи, и малки очакват с нетърпение. Ако и вие искате така добре да се позабавлявате, можете също спокойно да си я направите сами у дома, не само за рождения ден, може дори просто когато навън е мрачно, а вкъщи – скучно.

Какво ви е нужно:

На първо място намерете голямо свободно пространство за сръчните ви ръце и се уверете, че няма да го изцапате като го покриете с вестници, списания или дори ако ви се намира старо одеяло или мушама. Предупреждаваме – пинятата е много весела игра, но и много цапаща, докато се изработва.

Сега на масата сложете и следните материали:

вестници
прежда
лепило
балон
брашно
вода
купа
шарена хартия за опаковане на подаръци
бонбони – различни и вкусни, може желирани, може дъвчащи, а дори може малки шоколадчета

Как се прави:

Първото, което трябва да направите е да накъсате вестника на парчета. Те не трябва нито да са прекалено големи, нито прекалено малки. След това ги оставете настрана. Напълнете купата до половината с брашно, а останалата половина с топла вода и бъркайте здраво с ръце, докато не се получи гъста каша. След това може би ще е добра идея да измиете ръцете си и да надуете балона, толкова голям, колкото решите и все пак внимавайте да не се спука. Ако искате да направите пинятата малко по-красива и сте творчески настроени, можете да изрежете от картон и очи, уши, ръце и крака за вашата пинята и да ги оцветите. Мексиканците много обичат да слагат на техните големи магарешки уши. След това просто ги залепяте с тиксо за балона. Но ако не искате, и без тези екстри ще се получи супер.

Сега идва и забавната част. Потапяте парче от вестник в кашестата смес, така че хубаво да се напои и след това го поставяте върху балона. Така покривате целия балон. Така ще ви се наложи да направите три слоя, като не забравяйте, че след всеки трябва да оставите балона да изсъхне и да се стегне малко. Тук ще се изцапате най-много, но пък и това си има своя чар и забавна страна. Между слоевете е добре и да омотавате с прежда балона, като оставяте един дълъг край да стърчи от него, за да може после да завържете някъде готовата пинята. Ще отнеме известно време на вестниците да се стегнат и изсъхнат, но имайте търпение – хубавите неща стават бавно.

Нашата малка тайна: оставете отвора на балона непокрит от вестници. Така, когато всичко е готово, ще бъде по-лесен за пукане и ще можете да напълните пинятата с вкусотиите. Те може да не са задължително бонбони – може и плодове.

След като пинятата е суха, за по-весело настроение я украсете с хартия за опаковане на подаръци. Традиционната мексиканска украса включва изрязването на малки шарени квадрати от хартия, които след това се лепят един върху друг и така се получават забавни шарени ресни. Можете също така за по-лесно просто с бои да нарисувате нещо върху нея, пак става яка украса. Можете да я нарисувате като планета – космическа пинята или като огромно цвете – вълшебна пинята. Вие решавате!

Накрая и най-важната стъпка – натиснете леко балона с нещо остро и го спукайте и вашата пинята е готова. Остава само да я напълните с вкуснотии, колкото може да побере, да я закачите някъде и купонът може да започва. Не забравяйте само преди това и да я снимате, ще бъде истински хитова снимка!



Коментари
11 коментара

Гери Димитрова, 8 г.,

Публикувано на 01.01.2017

брат ми искаше такава ще се опитам да я направя и Честита Нова Година

Катрин Колева, 10 г.,

Публикувано на 11.02.2017

Ще направя такава за рождения си ден койте е скоро. Много ми помогнахте!

Лили Колова, 16 г.,

Публикувано на 12.03.2017

А колко време трябва да седи всеки слои

Ели Янчева, 9 г.,

Публикувано на 10.04.2017

Ще ми трябва малко помощ от родител,но ще се справя.Без вас моето парти сигурно щеше да бъде много скучно.Благодаря ви.

Дани Дончева, 11 г.,

Публикувано на 14.06.2017

Аз в момента съм направила пинята на сестра си за рождения ѝ ден.

Ивето Иванова, ... г.,

Публикувано на 25.01.2018

Може ли идея за някаква с вестници цветна хартия лепило и ножици ?

От редакцията: Трябва да помислим, но ще напишем нещо. Ако през това време някой друг има идея или е правил нещо подобно ще се радваме да сподели с теб и с нас. ;-)

габи александрова, 8 г.,

Публикувано на 09.03.2018

тази пинята е върха. ще я направя за рождения си ден.

Мария Илиева, 11 г.,

Публикувано на 07.04.2018

Помогнах те ми много направих си съшата пинята

ддр86т ш4е5у6тиъо, 39г г.,

Публикувано на 23.04.2019

Не трябва ли брашното със вода всъщност да е лепило

Ралица , 10 г.,

Публикувано на 07.02.2020

Пияната изглежда добре. Ще я направя

ралица , 10 г.,

Публикувано на 21.02.2020

направих яяяяя!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град