Кръщене - какво да купя, какво да направя?

  • 132 054
  • 304
# 45
След кръщенето родителите на детето дават гощавка. Старите традиции гласят, че преди сядането на масата всички гости трябва да измият ръцете си, след което се избърсват в чисто нова кърпа, подадена от майката на детенцето. След това тя дарява всекиго с по нещо, като премята даровете на дясното рамо на госта.
Свекърва ти е права, че гостите на тържеството оставят дарове за детето върху питката (която впрочем, се меси от кръстницата). Също така се пускат и монети в чаша с вино.
Първа от масата става млада жена, която има деца.



Страхотно.   bouquet Това ще е закачката към гостите на кръщенето на синът ни. Изкушавам се наистина да дам по една кърпа на всеки Mr. Green

А за самото кръщене сънът ми ще е облечен в ризка останала от прабабата на съпруга ми. Просто ще избродирам инициалите на синът ми върху нея.
Виж целия пост
# 46
Titina, не знам дали говориш сериозно... По-нагоре една друга съфорумка ме беше поругала, че говоря за стари традиции.

Съгласна съм, че някои от тези обичаи са наистина абсурдни за днешните времена, но едновременно с това, има и такива, които носят своята красота. С малко видоизменения, могат да бъдат приложени и да придадат на всяко кръщене неповторим чар.

Ако наистина имаш дрешка, останала от поколения в семейството на съпруга ти, лично аз мисля, че това е страхотно. И аз с удоволствие бих ползвала такава някой ден, стига да намеря!

За протокола, пак ще кажа, че някога са шиели ризка от бялото платно, с което са бършели детенцето след потапянето му в купела със светена вода. Кръстниците са имали ангажимент да подарят пълен комплект дрехи едва когато кръщелникът им стане на 5-6 години. Това е бил първият му "официален тоалет", така да се каже. Но в онези времена кръщенето се е правело до 40-тия ден след раждането. До тогава името се е пазело в тайна, знаели са го само кръстниците.

Има много истории и легенди, които са свързани с този красив ритуал. Мога да пиша много по темата, но се опасявам, че ще отегча четящите.  Wink

П.С. Кърпата не е чак толкова лоша идея, впрочем - най-малкото, винаги влиза в употреба. Практичен подарък е, не ще и дума. За да свържеш подаръците със събитието и разбира се, в случай че гостите не са твърде много, а ти имаш време, можеш да избродираш името на сина ти на всяка кърпа.
Виж целия пост
# 47
Като чета за тия, старите традиции, се развълнувах.
Страхотна информацияи наистина , ако се пообновят малко ритуалите, дотолкова, доколкото да се напаснат към наши дни, ще се получи страхотно кърщене Simple Smile
Виж целия пост
# 48
Първо една виртуална почерпка от мен за сина ни,когото кръстихме днес в христовата вяра!
Това което приготвихме е -олио,буктече/хубаво е здравец да има в него,вързва се с червен конец/,сапун и нова кърпа за свещенника,кръстинцата купува хавлия и нови дрешки за детето.
От нас пита,мед,сладкиши и безалкохолно/тези неща се оставят в църквата/.
След това според възможностите,никой не е длъжен разбира се ,може да почерпи,ние бяхме само 5-6 човека на заведение,съвсем скромно.
Не забравяйте,че най-важен е ритуала,а това след него,кой както реши. Simple Smile
Виж целия пост
# 49
сина ни,когото кръстихме днес в христовата вяра!

здравей!
Честито!
Да ти е жив и здрав сина!
Бог да е винаги с него и да го пази  Hug

със здравеца какво точно се прави?
Питам, защото не зная, а и от църквата не ми поискаха.
Виж целия пост
# 50
Благодаря ти galaUSA,едно от най-хубавите неща които можем да направим за децата си е да ги кръстим и то навреме,повярвай ми!
Що се отнася до здравеца не навсякъде искат,в смисъл може и от църквата да направят букетче с което да поръсят новопокръстения,аз си го направих сама и знам,че е хубаво в него да има основно здравец!
Нека Бог бди и нас вас и цялото семейство! Hug
Виж целия пост
# 51
Windy , много ти благодаря.Определено подаряването на нещо,дори и нещо малко на гостите  е доста интересно и смятам да го направя.Понеже ще сме в заведение би ми било неудобно да изпращам гостите да си мията ръцете и после да ги гоня с  кърпа да си ги бършат,макар че ако бяхме в домашни условия защо пък не, би било забавно. На мнение съм,че традициите трябва да се спазват,но за жалост повечето от тях губят смисъла си.Но ти благодаря даде ми доста идеи,съжалявам че за 1 нещо свекърва ми е права,но щом трябва...Хубав ден ти желая,ако има нещо пак ще ти пиша Simple Smile
Виж целия пост
# 52
Didkata.yorgova, радвам се, че съм ти била полезна!  Hug

Традициите наистина са хубаво нещо и както и по-нагоре писах, могат да бъдат видоизменени и напаснати към нашето съвремие. Сега ми хрумва, че подаръчета за гостите ти могат да бъдат някакви малки статуетки-ангелчета - закачката в случая ще бъде, че според вярванията, след кръщенето всеки човек се сдобива с ангел-хранител, който да го пази, напътства и закриля. Можеш да поръчаш (ако имаш време) и картички със снимка на детенцето - определено ще зарадваш бабите и дядовците.

И ако позволиш да ти дам още един съвет: не използвай този красив празник за конфликт със свекърва си. Наслади се на момента и не си пълни главицата с лоши мисли. В крайна сметка, не забравяй, че ти кръщаваш дъщеря си, а тя - своята внучка. Сигурна съм, че целта ви е една и съща - да превърнете този ден в незабравим и очарователен празник, защото безкрайно обичате малката принцеса. Няма място за вражди и спорове кой е прав и кой крив. Тя е по-възрастна и е напълно възможно да знае за някои традиции повече от нас, младите. Така че - горе главата! Сигурна съм, че щом имаш желание, ще организираш най-страхотното кръщене!  Peace
Виж целия пост
# 53
Ей, че хубав пост, Уинди Simple Smile
много позитивен  Hug

аз купих 20 ангелчета - малки керамични, бели, с пухени крилца
едното е левче
Виж целия пост
# 54
GalaUSA , благодаря ти!  Hug

Чудесни подаръци си избрала! Хубаво е да има по нещичко, което да остане за спомен на гостите, още повече, предполага се, че на кръщене каниш най-близките на сърцето ти хора, а те би следвало да оценят жеста и да пазят подаръците дълго време.

Аз пък продължих и този уикенд с кулинарните експерименти в търсене на най-вкусната питка, която да замеся за моята кръщелница. Вече съм готова с дрешките, трябва само мъничко да стесня лентата за коса, защото я купих от един магазин, в който се продават аксесоари за възрастни, и се опасявам, че ще и бъде широка. Изпрах рокличката, жилетката и двете хавлии, после ще ги изгладя, за да са готови за ползване веднага след ритуала. Купих за малката един магнитен пъзел с животни, дано и хареса! Ангажирала съм и професионален фотограф за деня на кръщенето, което пък ще е моят подарък за родителите (и най-вече за бабите и дядовците, които, за жалост, няма да присъстват, така че снимките ще бъдат единственият им спомен). тези дни ще отида до някоя църква да купя свещ за кръщенето, която мисля да украся сама. Ще направя и картичка (това ми е хоби) и май почти ще приключа с подготовката.  Peace
Виж целия пост
# 55
WOW!

Ти наистина си и запозната, и амбициозна. Simple Smile
Най-вече художествено ориентирана.
Явно, родителите на момиченцето, добре те познават  Peace
Виж целия пост
# 56
Windy , говоря съвсем серизно. А съфорумката дето те е порицала няма да е гост на тържеството ни  Mr. Green

Само малка корекция. В миналото на 40 ден се е ходело за пръв път на църква и се е четяла т.нар. чиста молитва. До тогава майката и новороденото се е смятало, че са между небето и земята - това образно казано. Тогава се представя и детето на обществото. Тогава се прави и така нар погача.
Виж целия пост
# 57
Уинди, щом ще си играеш да украсяваш, понеже аз правя доста украси за кръщенета - тематични и не само и украсявам, купел, стойки с цветя, свещи, шишенце с олио, кутийка за косичка, кутийката за сапун, бутониери за децата гости и тн т. Може да направиш и още едно две неща
ето тук има примерно има снимки от украсата на едно скорошно кръщене, което правихме:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.178408388880954.54173.100431903345270

Чистата молитва все още си я има и доста хора си я спазват. Погачата пък всички...
Виж целия пост
# 58
На мен много ми хареса украсата Simple Smile
На Алекс кръщенето беше леко на конвейер... а и надали щяха да разрешат нещо такова.
Виж целия пост
# 59
И двете неща - и кръщене и погача съм ги правила, дори и на другия край на света.
Лично аз  украса не бих сложила. Акта по кръщението е църковен обред и си носи своето тайнство и мистика. Приемам китката с цвете, здравец и чимшир но лично за мен малко множко ми идват воалите, цветя и бутониери.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия