Рециклиране на пластмасови бутилки - вдъхновение за цялото семейство

Публикувано на 27/04/2015 от Климентина Величкова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 14 190 пъти

Във всяка къща се изхвърлят много празни пластмасови бутилки. С повече креативност и изобретателност от тях могат да се направят различни полезни неща и да се създаде забавно хоби за цялото семейство. Ще споделим някои от интересните идеи за рециклиране на пластмасовите шишета.

Вижте още: Практични приложения на празни бутилки в градината


Ефирна завеса

Пластмасовите бутилки се идеален материал за работа в сръчни женски ръце. Вижте какво може да направите от празните шишета, за да внесете още красота и разнообразие във вашия дом.

Отрежете дъното на еднакви пластмасови бутилки, като по желание може да са и с различен цвят. Съединете на известно разстояние едно от друго получените пластмасови "цветя" със здрав конец или въдичарска корда. Окачете завесата на прозореца, като разделител на помещение и др.

Вижте още: Как да превърнем празните бутилки в част от интериора на дома


Елегантни саксии

Прережете по средата, за предпочитане еднакви, пластмасови шишета. На практика може да използвате и двете части, но горната част с капачката, обърната наопаки, изглежда по-елегантно. Посадете в така получените саксии различни цветя. Окачете или прикрепете към подходяща стойка.


Мозайка от капачки

За целта ви трябват множество капачки от пластмасови бутилки, малки пирончета и чук. Капачките трябва да са с различни цветове. Заковете капачките към избрана повърхонст, като ги наредите в различни фигури.


Пръскалка за поливане на градина

На мъжете не винаги им се занимава с неща като правене на украса от празни пластмасови шишета, но ако става въпрос за по-практично приложение – нещата стоят по различен начин. Ето няколко отлични идеи, които биха заинтригували силния пол.

Надупчете празна пластмасова бутилко на няколко места от едната страна. Прикрепете гърлото на бутилката към маркуч за поливане и имате готова пръскалка за градината.


Ограда

Закрепете пластмасови бутилки с еднаква височина, подредени плътно една до друга в дървени рамки. Последните изграждат оградата, а бутилките я уплътняват.


Табуретка

Подредете между две кръгли дървени плоскости, пластмасови бутилки, наредени плътно една до друга и пристегнати с широко тиксо. Обвийте с дунапрен или друга мека материя. Тапицирайте с подходящ плат.


Шарени гирлянди

Ето няколко по-лесни идеи, които могат да се реализираг от деца и развиват въображение и сръчност. Изработването на предложените украси може да се окаже толкова увлекателно, че след като сте се чудили какво да правите с празните пластмасови шишета, сега да се чудите къде да окачите толкова много украшения.

Празната пластмасова бутилка се прерязва по средата и се използва частта откъм гърлото. Остатъкът от бутилката внимателно се нарязва надлъжно на ленти и получените "цветя" се оцветяват в различни цветове. През гърлата на бутилките се прекарва здрав конец, рибарска корда или тънка тел и така полученият гирлянд се окача на желаното място.


Снежинки

Както при завесата се отрязват дъната на бутилките, като сега не е нужно бутилките да са еднакви, но е желателно да бъдат прозрачни (бели) или сини. Върху дъната се рисуват снежинки и готовата украса се окача или лепи на желаната място.


Приказен венец

Празните пластмосиви бутилки се нарязват в най-различни форми – ленти, спирали, ивици, които се боядисват в различни цветове. След туй получената украса се прикрепя, нанизва или окача на кръг от по-здрав материал – тел, дърво, пластмаса или др.

Ако ви харесаха предложените идеи или искате да обновите дома си, в MaistorPlus ще откриете подходящ специалист и съвет за всеки ваш интериорен проект. Направете безплатно запитване и изберете най-добрата за вас оферта.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
24 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта
РЕАЛСТРОЙ
Дограма и остъкляване, Перник
11 извършени проекта